Eén van de symptomen van het huidige drukke bestaan is dat onze ademhaling ontregeld raakt. In de meeste gevallen ademen wij te snel, te veel, zelfs als er geen inspanning geleverd wordt. Op het eerste gezicht lijkt dit onschuldig, maar dat is het zeer zeker niet.
De ademhaling dient de mate van inspanning te weerspiegelen. M.a.w. als je rustig op een stoel zit dan heb je genoeg aan 6 ademhalingen per minuut. Lever je daarentegen een inspanning zoals wandelen, fietsen of hardlopen dan haal je 10 tot wel 60 keer per minuut adem.
Het komt echter veel voor dat je in rust een te hoge ademhalingsfrequentie hebt. Die kan zelfs zo hoog zijn dat het lichaam (en de hersenen) denken dat je een lichamelijke inspanning levert, ook al zit je gewoon op een stoel! Door deze versnelde ademhaling wordt ook je hartslag verhoogd en dit kan ervoor zorgen dat je je vermoeid en uitgeput gaat voelen en zelfs andere lichamelijke klachten kunt krijgen. Het lichaam denkt namelijk, door de verhoogde ademhaling en hartslag, dat jij een inspanning aan het leveren bent met als gevolg dat je in je suikerverbranding zit. Hierdoor raak je uitgeput en kun je bij inspanning zeker niet de sportieve prestaties leveren die je zou willen…
Een wetenschappelijk getoetst systeem, gebruikmakend van een speciale hartslagband en software. Hiermee kun je in rust o.a. de ademfrequentie en hartslagvariabiliteit bepalen, waarmee je inzicht krijgt in je ademhaling. Dit is de bron tot een structurele verbetering van conditie, herstel en stress-niveau en zelfs het bereiken van je ideale gewicht.
De inspanningsmeting geeft je inzicht in jouw persoonlijke trainingszones, gebaseerd op je omslagpunt (verzuringspunt) dat tijdens de test wordt bepaald. Hiermee kun je gerichter en meer gestructureerd trainen en rusten!
– Marathonlopers die de man met de hamer NIET willen ontmoeten
– Lopers die hun conditie structureel willen verbeteren
– Mensen die makkelijker willen afvallen
– Mensen die zich fit willen voelen
De rustmeting wordt zittend op een stoel uitgevoerd, waarbij je een speciale hartslagband draagt die met de PC communiceert. Tijdens de test worden o.a. je ademfrequentie, HRV, hartslag en ademteug gemeten. Het meten van je bloeddruk, saturatie, gewicht, BMI, Vet%, etc. is ook onderdeel van de meting.
De inspanningsmeting kan op een speciale ergonomische fiets (binnen) of lopend (buiten) afgenomen worden. Ook bij de inspanningsmeting wordt er gebruik gemaakt van de speciale hartslagband. Op basis van standaard inspanningsprotocollen wordt, na een grondige warming-up, de intensiteit van het fietsen/lopen geleidelijk opgevoerd. De looptest kan overigens op de openbare weg of op de atletiekbaan afgenomen worden.
Op basis van de bevindingen van de rust- en inspanningsmeting krijg je een rapport met daarin de vermelding van de gemeten waarden, je omslagpunt, je trainingszones, ademhalingsoefeningen en een uitgebreide beschrijving van de test. Je kunt met de resultaten van de test dus direct aan de slag!