Terug

Hoezo vitaal?

Dik ZantinghIk ben Dik Zantingh. De naam van mijn coachingspraktijk is ‘Vitaal en in Balans’. En dat is niet zo maar. Zo rond mijn 45e levensjaar was ik verre van vitaal en in balans. Druk op het werk, druk in en met een aantal functies buiten mijn werk om, gezin, etc. Het was altijd ‘druk, druk, druk,’ en geen tijd voor o.a. sporten en sociaal leven. Tijdens het Energy Challenge programma dat op mijn werk werd aangeboden, werd ik geconfronteerd met: te zwaar, weinig conditie, weinig bewegen, snelle/onrustige  ademhaling en een stressvol leven. Daar ben ik vanaf dat moment aan gaan werken.

Eerst een hond gekocht

Om te beginnen kocht ik een hond. Die moest natuurlijk uitgelaten worden en ik had zo meteen een stok achter de deur om meer te gaan bewegen / wandelen. Dit was leuk (we hadden ook een leuke hond), maar bracht mij niet genoeg voldoening. Ik heb me vervolgens aangesloten bij een loopgroep van een sportschool en ben begonnen met hardlopen en minder te snoepen. Al snel voelde ik mij veel vitaler. Misschien ook geen wonder, want mijn gewicht nam af met 15 kilo (van 94 naar 79 kilo). Je hebt dus ook wat minder om mee te dragen. Begon zelfs met het lopen van marathons.

Maar op een gegeven moment stagneerde het. Reorganisatie op het werk, hierdoor boventallig worden, stress, minder tijd (of zin) om te bewegen. Ik begon weer wat terug te vallen in mijn oude leefstijl en mijn gewicht nam weer toe (naar zo’n 86 kilo).

Bij een Vit@le Inspiratiedag van de MARK Academy gingen mijn ogen echt open

Vitaliteit heeft niet alleen te maken met bewegen, maar ook met een gezonde voeding en hoe je omgaat met je gedachten en emoties. Ik ben de opleiding van Integraal Leefstijlcoach gaan volgen. Hetgeen ik tijdens deze opleiding leerde, paste ik meteen op mijzelf toe. Ik dacht dat ik gezond at (snoepen deed ik al minder), maar ik bleek toch niet zo gezond te eten als ik dacht. Teveel koolhydraten, teveel suikers, te weinig eiwitten en niet gevarieerd. Hierop heb ik een paar kleine aanpassingen doorgevoerd in mijn voedingspatroon en leefstijl. Aanpassingen die ik gemakkelijk kon opnemen in mijn leefstijl. En, ik stelde mij een doel: het lopen van de marathon in Amsterdam op 18 oktober 2015, waarbij ik niet meer weeg dan 72 kilo en met de intentie om de marathon onder de 4 uur te lopen...

... de voorbereidingen gingen goed.  Ik at gezond en ook de trainingen verliepen goed. Ik merkte dat ik met minder gewicht zelfs al sneller was tijdens de trainingen. En, ik nam tijd voor ontspanning!

En de wedstrijd...

... dat ging prima! Met zo'n 70,5 kilo stond ik aan de start en 3 uur en 57 minuten later was ik over de finish! Beide doelen gehaald!!

Sportrusten

Overigens loop ik tijdens mijn trainingen voor de marathon geen afstanden van 30 kilometer. Ik maak gebruik van het Sportrusten programma.  De langste afstand voor een training is 14 km. Je let hierbij op je ademhaling en op het lopen in de juiste hartslagzone. Met het Sportrustenprogramma had ik al ervaring opgedaan. Op basis van het Sportrustenprogramma geef ik ook trainingen en neem ik testen af bij (beginnende) hardlopers. Lees hierover meer op mijn website of kijk op www.enjoyrunning.nl.

 

Vitaal en in Balans nieuwsbrief

Blijf op de hoogte